De 5 talen van de liefde

Halleluja, het is zover.

Een dikke week geleden mocht ik eindelijk het boek “De 5 talen van de liefde” gaan afhalen bij de Standaard Boekhandel. Dit boek geschreven door Gary Chapman stond al enige tijd op mijn “to read list”.

Ik heb het boek ondertussen gelezen… Ja, er zit iets in. Ik volg zijn gedachtegang/idee wel MAAR… Gary Chapman is duidelijk een Amerikaan. Ik heb ondertussen een heel klein beetje opzoekwerk gedaan en het blijkt dat deze man al 80 jaar is, niet dat er iets mis is met oudere mensen, zeker niet. Maar ja ik had nogal een sceptisch gevoel tijdens het lezen van het boek. Wanneer ik nadien ontdek dat de schrijver 80 jaar is, dan begrijp ik waarom hij op deze manier schrijft.

Ik kan me absoluut vinden in het idee van “5 talen van de liefde”, maar hij schrijft alsof hij door een simpel gesprek van 30 minuten elk huwelijk weet te redden. Zoals bij bijna elke Amerikaan is zijn ego dus groter dan de realiteit. Al de voorbeelden die hij geeft zijn zo simpel en hij lost elk probleem in 1 2 3 op… Bizar dat er dan toch zoveel scheidingen zijn als hij “het geheime recept” heeft ontdekt.

Maar goed, dit gezegd zijnde, gaan we naar de essentie van het boek, de 5 talen van de liefde.
Ik ben ervan overtuigd dat zoals dokter Chapman in zijn boek schrijft er verschillende talen van de liefde zijn, met andere woorden, iedereen geeft liefde op een andere manier maar ervaart ook liefde op een bepaalde manier.

Chapman schrijft het volgende:

Iedereen heeft een liefdesvat, in het begin als je verliefd bent zit dit vat helemaal vol. Alles is goed, leuk, positief, maar zodra je van je wolk (de verliefdheid) afkomt gaat dit vat beginnen leeglopen als dit niet verder aangevuld word. Om het vat van je partner te kunnen vullen moet je dus zijn of haar liefdestaal spreken. Het gebeurt volgens hem zeer zelden dat een koppel beide dezelfde liefdestaal spreken, hierdoor is het dus belangrijk dat je elkaars taal leert spreken. Als elkaars liefdesvat gevuld blijft is de kans op een gelukkig huwelijk zeer groot, volgens Chapman. Ik kan er wel inkomen dat wanneer je liefde ontvangt zoals jij het het liefste ervaart, dit ten goede komt van je relatie.

Maar wat zijn die 5 talen nu? 

Liefdestaal 1: Positieve woorden.

Iemand waarvan de liefdestaal positieve woorden is heeft het meeste nood aan verbale complimenten, bemoedigingen en appreciatie. Met andere woorden je krijgt vooral een gelukkig gevoel wanneer je partner je verbaal laat weten dat hij/zij van je houdt. Dit kan door kleine dingen, een lief briefje achterlaten, een smsje of zelfs tegen andere vertellen hoe fantastisch je partner is (dit komt vroeg of laat toch terug bij hem/haar, en dit geeft natuurlijk een super fantastisch gevoel).
Ik denk zelf ook dat iemand die als liefdestaal positieve woorden heeft, moeite heeft met kritiek. Negatieve woorden komen bij dit soort mensen eens zo hard aan.

Liefdestaal 2: Samen zijn.

Het spreekt voor zich, iemand met deze liefdestaal ervaart het meeste liefde door tijd door te brengen met zijn/haar partner. Iemand waarvan de partner steeds weg is of constant bezig is met werk en dus als liefdestaal “samen zijn” heeft zal zeer snel een leeg liefdesvat hebben. Voor deze mensen is het belangrijk toch af en toe of zelfs regelmatig wat tijd met elkaar door te brengen, dit kan ook gewoon samen gezellig in de zetel zitten zijn zonder TV, echt puur tijd voor elkaar. Samen dingen doen, samen praten.

Liefdestaal 3: Cadeaus krijgen.

Dit wil niet zeggen wanneer iemand deze taal spreekt dat deze persoon elke week een duur cadeau wil. Iemand die als liefdestaal cadeaus krijgen heeft krijgt een vol liefdesvat door kleine en/of grote attenties. Bijvoorbeeld een bloemetje, een kaartje, … . Het draait niet rond het materialistische maar om het moeite doen om iets te geven.

Liefdestaal 4: Dienen.

Met deze taal heb ik het zelf een beetje moeilijk. Maar ik denk dat er wel degelijk mensen zijn die liefde ervaren wanneer hun partner allerlei dingen voor hun doet. bijvoorbeeld: koken voor je man, zijn kleren strijken, zorgen dat het huis proper is of als man de afwas doen, stofzuigen, het gras maaien, …
Er zijn wel degelijk mensen die oprecht liefde voelen wanneer hun partner hen “dient”. Ikzelf kan mij hier heel moeilijk in vinden maar goed, ik zal dan ook niet op dit type persoon vallen.

Liefdestaal 5: Lichamelijk contact.

Dit wil niet zeggen enkel seks, even voor alle duidelijkheid. Wanneer je liefdestaal lichamelijk contact is wil dit zeggen dat je door elke vorm van aanraking een gevuld liefdesvat krijgt, kusjes, knuffels, strelen, hand vasthouden, seks, … .

Je eigen liefdestaal ontdekken:

Meestal is de manier waarop je liefde geeft, ook de manier die jouw liefdesvat het zal vullen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Voor ik het boek begon te lezen had ik echt geen idee wat mijn liefdestaal was. Ik kon al wel heel snel “cadeaus” en “dienen” uitsluiten Hoewel ik zelf iemand ben dat enorm graag geeft, zoals kleine attenties, cadeautjes, verrassingen, is dit toch niet zo belangrijk voor mij. Dus ging het voor mij nog tussen “samen zijn”, “lichamelijk contact” en “positieve woorden”. Nu voor mij persoonlijk is constant samen zijn niet nodig dus met als gevolg heel de tijd lichamelijk contact ook niet, want dit hangt toch wel wat samen. Pas op ik spendeer zeer graag tijd met mijn partner en uiteraard vind ik het zalig om leuke dingen samen te doen, dit hoeft gewoon niet heel de tijd zo te zijn. Ik ben iemand die toch wel een bepaalde behoefte heeft aan “me-time”. Dus ben ik er heel zeker van dat mijn lichaamstaal positieve woorden is. Wanneer mijn partner me steunt, aanmoedigt, complimentjes geeft, zijn appreciatie toont dan voel ik me echt het meest geliefd. Het zit hem in de kleine dingen voor mij, als ik voor mijn werk een aantal dagen weg ben en ik krijg random een klein lief berichtje, of zelf gewoon een hartje kan dit mij helemaal doen opfleuren. Te weten dat hij toch even aan me denkt en dit deelt met mij geeft me een intens gevoel van geluk. Als er iemand negatieve dingen tegen mij zegt kan dit bij mij heel lang blijven hangen.
Dus ja ik ben er zeker van, positieve woorden is mijn liefdestaal.

Als je twijfelt over je eigen taal van de liefde ga dan even terug in gedachten naar vorige relaties, wat maakte je verdrietig of ongeliefd? Wat was een “dealbreaker”? Meestal is het omgekeerde hiervan jouw taal van de liefde.
Wil je je partner zijn liefdesvat gevuld houden zul je een manier moeten vinden om zijn/haar liefdestaal te spreken, volgens dokter Chapman dan toch.

Blijf je twijfelen over je eigen liefdestaal? Hier kan je de test doen.

Ik heb dit zelf ook gedaan, en dit was mijn resultaat Person Raising Hand on Apple iOS 11.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De test is niet moeilijk, zeker leuk om te doen en al helemaal om het resultaat te zien. Belangrijk is dat je als je er echt in gelooft je dit ook met je partner deelt en er samen voor zorgt dat elkaars liefdesvat niet leeg geraakt.

Het boek is ook zeker wel de moeite om eens te lezen als je de liefdestaal van je partner beter wil leren begrijpen. Het is geen dik boek, leest vlot en ja het “Amerikaanse” moet je erbij nemen. Het boek bij de Standaard Boekhandel kopen, ja, naar het schijnt is er een nieuwe voorraad Grinning Face With Sweat on Apple iOS 11.2. Je kan het ook bestellen op  bol.com, even ter info, toen ik het wilde kopen was het er ook niet op bol.com Winking Face on Apple iOS 11.2.

Zo dit was mijn toevoeging aan jullie maandagavond Red Heart on Samsung .

Volgende week maandag ben ik er terug!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *