Flirten

Flirten, wat is dat nu eigenlijk?

“Wikipedia”: Flirten is een vorm van communicatie tussen mensen waarin met sensualiteit wordt gespeeld of seksuele interesse wordt getoond. Deze interactie kan in de vorm van een gesprek, oogcontact of aanraking zijn, maar ook via media verlopen zoals e-mail, chat, telefoon en sms.

“Van Dale”: Flirten.flirt (de; m)
Niet serieus bedoelde versierpoging
Flirten (flirtte, heeft geflirt) zich versierderig gedragen zonder serieuze bedoelingen: met iem. flirten

Het begint het al, 2 tegenstrijdige definities.
Volgens Wikipedia is flirten duidelijk seksueel getint en met een bedoeling, voor de Van Dale is het zonder bijbedoelingen.

Hoe schuldig of net onschuldig is flirten? En met heel het #metoo-gedoe hebben we het flirten niet een beetje stuk gemaakt? En flirten terwijl je single bent, mag dat of niet?

In deze blogpost wil ik er wat dieper op ingaan. Het is uiteraard enkel mijn eigen mening, maar misschien zet het je even aan het denken.

Flirten komt van het Oudfranse ‘fleurter: bloeien, in bloei staan, met bloemetjes gooien. Ze zeggen het dan ook heel mooi in het Frans: ‘se pimenter la vie’, het leven aangenaam kruiden met een welgemeend compliment.

Flirten moet dus luchtig zijn, er zit geen einddoel achter.
Voor mij persoonlijk is er een verschil tussen flirten en verleiden. Verleiden heeft als doel iemand in bed te krijgen of voor een relatie (Je wilt dus iets van de andere), flirten is iets vrijblijvend.

Om het even met 1 beeld uit te leggen:

Dit is flirten:


Dit is verleiden:

Neen? Zie je het niet?

Flirten:

Verleiden:

Now. GIF - IReallyWantToKissYou Seducing Flirty GIFs

Ik ga akkoord dat de lijn dun is, maar er is wel echt een verschil tussen flirten en verleiden. Wederom, dit is enkel mijn mening.

Het flirt en verleid spel is uiteraard sinds de komst van social media enorm veranderd. Het is voor mensen die wat verlegen zijn veel gemakkelijker om iemand aan te spreken, maar ook in een relatie is een like of een comment snel gegeven. De vraag is, is dit flirten en vooral is dit fout? (Hier kom ik een andere keer op terug – “Micro-cheating”).

Als je aan mannen vraagt hoe vrouwen flirten, krijg je antwoorden als: Ze spelen met hun haar, lachen met je mopjes, kijken diep in je ogen, …
Dit is voor mij dan ook weer meer verleiden en niet flirten.
Flirten is wat plagen, lachen, een complimentje geven,…

Ik denk dat ik heel slecht ben in flirten, maar bon, ik ben er misschien te rechtuit voor. Ik flirt dan ook niet, ik ben meer iemand van: Ik heb bijbedoelingen (en dan zal je het geweten hebben) oftewel niet. Met andere woorden ik ben goed in verleiden, maar slecht in flirten (heel slecht in flirten).

Maar flirten is dus geheel onschuldig! En wie weet doe je het zelfs meer dan je zelf denkt. Flirten maakt het leven wat leuker, het is iets onoverkomelijk vind ik. Zolang het onschuldig en zonder bijbedoelingen blijft, wat is er dan mis mee? Iemand verleiden terwijl je in een relatie zit is voor mij uiteraard not done! En flirten kan heel snel overgaan in verleiden, maar daar heb je zelf controle over. Je moet het op tijd weten af te blokken.

O ja, nog een tip voor de vrouwen: een compliment is geen intimidatie! Laat het hele #metoo maar los en geniet af en toe van een beetje aandacht of een welverdiend complimentje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *