Relaties en Sociale Media

Maandag = Blogdag!

Vandaag wil ik het hebben over de voor – en de nadelen en ook de gevaren van sociale media in een relatie.

“Pics or it didn’t happen” of “geen tijd voor pics, ik ben happy”

Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vaker offline zijn, gelukkiger zijn. Dat komt onder andere omdat we onszelf vaak vergelijken met onze ‘vrienden’ online. Als je te veel online bent, is dat overigens mentaal ook niet gezond. Sommige mensen verliezen daardoor zicht op de realiteit. Iedereen weet dat grotendeels van de online dingen gespeeld en of bewerkt is.

Sociale media wordt ook gezien als een projectie van onze identiteit, onze eigenwaarde en onze verbindingen. Je laat online zien hoe jij wilt dat de wereld jou ziet. Natuurlijk willen we allemaal zo interessant, geliefd en zelfverzekerd mogelijk overkomen. Maar heb je dat echt nodig? Veel mensen zetten tegenwoordig hun hele leven online onder het motto ‘pics or it didn’t happen.’ Alsof we bewijs moeten leveren over hoe gelukkig we wel niet zijn. Dat slaat natuurlijk nergens op.

Als je heel gelukkig bent, heb je bovendien niet de behoefte om elk moment van je dag vast te leggen op Instagram of SnapChat. Je bent dan veel te druk met genieten. En als je je goed voelt in je relatie heb je ook niet de behoefte aan goedkeuring of vind-ik-leuks van anderen. Je bent blij om samen te zijn. Niet om te posten dat je samen bent.

Ik merk bijvoorbeeld ook bij mezelf dat wanneer ik bij vrienden ben, ik veel meer post dan wanneer ik bij mijn partner ben. Af en toe zet ik iets leuks over hem/ons maar veel minder frequent. Omdat ik dus inderdaad die intieme fijne momenten niet wil breken door mijn iPhone boven te halen en ik heb er ook veel minder behoefte aan.

Maar… als mijn vriend iets post over mij, dan laat hij mij zien dat de hele wereld mag weten dat hij gelukkig met mij is… En dat geeft me stiekem wel een hele grote glimlach en vooral het gevoel dat hij trots is om samen met mij te zijn.

Tegenwoordig krijg ik weer een hoop hopeloze berichten van mannen. Van waar ze komen, ik weet het echt niet, maar ze sturen dus random… Ze willen me leren kennen en bla bla bla… Dat is dus niet wederzijds. IK HEB EEN VRIEND. Maar ik sta dus niet “in een relatie” op Facebook. Ik denk dat mannen er daardoor automatisch vanuit gaan dat ik single ben… Face With Rolling Eyes on Apple iOS 11.3
Het is hopeloos gedrag, dus STOP ERMEE! Enkel hiervoor zou ik me in een relatie willen zetten op Facebook, helaas heeft Facebook mijn vriend verbannen…

Hoe voorkom je nu dat Sociale media je relatie stuk maakt?

  1. Doe niets in het geheim: Je weet zelf goed genoeg, als je dingen moet gaan wissen dat het eigenlijk niet kosher is. Iedereen is nieuwsgierig en wilt wel eens oude klasgenoten opzoeken of zelfs een ex, maar wees altijd eerlijk ten opzichte van je partner.
  2. Wees in een relatie in real life maar ook op sociale media: Je hoeft niet je hele relatie te posten maar wees wel eerlijk en duidelijk dat je “bezet” bent. Een goede, sterke relatie gaat verstandig om met verleidingen, zowel offline als online.
  3. Likes zijn niet belangrijk: Natuurlijk is het leuk als je een mooie foto post en je krijgt hier leuke reacties op. Maar wanneer likes van vreemden belangrijker worden dan de appreciatie van je vriend, is er wel iets serieus mis!
  4. Spendeer tijd samen offline: Dit hoeft uiteraard niet heel de tijd. Maar zorg dat de aandacht voor elkaar groter is dan de aandacht voor sociale media.

Ik hoop dat jullie even goed weten als mij dat sociale media komen, niet het echte leven is. Bijna iedereen post enkel de positieve dingen en zo zit het leven helaas niet in elkaar.
Toen mijn vorige relatie stuk liep viel zo goed als iedereen uit de lucht, “Maar jullie waren zo een mooi koppel, al die leuke dingen op facebook?”. Ja mensen hallo! Ik ga toch niet posten wanneer het slecht gaat…
Hetgeen je ziet op sociale media is niet perse fake, maar het is niet het enige dat er is. Ga alsjeblieft jezelf en je relatie niet vergelijken met dingen die je ziet op Instagram of Facebook. Luister gewoon naar je hart.

 

Zo, dit was het voor vandaag! Tot volgende week!

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *