Soulmates

Een soulmate, wat is dat nu eigenlijk? Waar verstoppen ze zich? Misschien heb je er al eentje gevonden, maar weet je het zelf niet.

We beginnen bij het begin, een definitie:
De term soulmate, Nederlands: zielenmaat, of zielsverwant, verwijst naar een persoon met wie men een (diepe) verwantschap ervaart op het gebied van vriendschap, liefde, intimiteit, seksualiteit of spiritualiteit. Er bestaan verschillende gradaties van zielsverwantschap tussen mensen.- Soulmate – Wikipedia

Ja, Wikipedia, zeker een te vertrouwen bron! Toch zit er hier wel een vorm van waarheid in, voor mij alvast.
Een soulmate is iemand waarmee je een diepe connectie hebt op een bepaald vlak.

Wanneer je aan iemand vraagt wat hij of zij in een partner zoekt, krijg je heel vaak het antwoord: “Ik wil gewoon mijn soulmate tegenkomen”.
Maar een soulmate op welk vlak dan? Een soulmate in vriendschap, liefde, intimiteit, seksualiteit en spiritualiteit? Maar is het mogelijk om alles te vinden in één persoon? Bestaat er één iemand die je alles kan geven en waarvan jij het ook kan terug geven? Of moeten we niet eerder genoegen nemen met wat één iemand ons kan geven op één bepaald vlak.

Is het mogelijk om een soulmate te vinden in vriendschap bij één persoon en liefde bij iemand anders, maar dat die persoon je dan niet de seks van je leven geeft. Of iemand waarmee je op 2 of meerdere vlakken een diepe connectie deelt, maar niet alles? Kan hij/zij dan geen meerwaarde zijn in je leven?

Ik ben er zeker van dat qua vriendschap ik iemand heel speciaal heb gevonden. Veel mensen, nee zo goed als iedereen, denken dat wij een koppel zijn. Het is iemand waarmee ik me zo goed kan amuseren, mezelf bij kan zijn en me heel comfortabel bij voel. Iemand waar ik mijn leven voor zou geven. Iemand die gisterenochtend is vertrokken voor 7 weken en ik heel de dag voor heb gehuild omdat ik hem zo hard ga missen. Iemand dat ik nu al enorm mis. Mijn allerbeste vriend, Miguel, is zonder twijfel mijn soulmate! Een soulmate in vriendschap, want ook al willen mensen ons zien, of zien mensen ons, als een koppel, er is geen seksualiteit tussen ons. Maakt het dan dat hij geen soulmate van mij kan zijn? De band die ik en Miguel hebben, kan niet anders dan dat wij soulmates zijn. En toch zullen wij nooit een koppel zijn. Oké ja, zeg nooit nooit (ik hoor het je zo zeggen). Maar in onze levens nu en in wie we nu zijn, is er geen verliefdheid en geen seksualiteit. En zonder dat kan je geen relatie beginnen. En weet je, ik ben daar heel gelukkig mee! Miguel is gewoonweg onvervangbaar, een vriendschap die perfect is.

Er zijn veel mensen die in hun partner ook hun beste vriend zoeken. En dat is uiteraard ook heel mooi meegenomen. Maar is dit van toepassing op iedereen?
Willen we soms niet allemaal te veel. Verwachten we alles te krijgen van de persoon waarmee ons leven (of een deel ervan) willen delen.

Een soulmate kan vele vormen en maten hebben en een diepe connectie met iemand moet je gewoon koesteren.

Ik heb sinds ik single ben al met een paar leuke mannen afgesproken. En bij allemaal is er iets gemeenschappelijks, een soort van klik. Nu ja, bij de ene al wat meer dan de andere 😅, maar nooit alles wat ik wil.
Misschien ben ik te kieskeurig, neen niet misschien, ik ben te kieskeurig!
Ik heb afgelopen weken al een paar keer gehoord: “Je bent wel een moeilijke”, “Jij bent wel een strenge”, … . Na de vele teleurstellingen, ben ik inderdaad zeer kieskeurig geworden. Ik weet perfect wat ik wil en vooral wat ik niet wil, maar misschien moet ik meer loslaten, een klik laten groeien tot iets sterk en niet telkens mezelf voor het minste afblokken.
Misschien kan ik niet alles vinden wat ik wil. Wie weet heb ik, zonder het te beseffen, alles al gevonden wat ik nodig heb.


Comments

  1. Raf

    Hey 🙂 I’ve seen your profile on tinder… Couldn’t resist and had to check your blog. I made a cup of tea and got excited about finding out why I might be a potential pig, who’s only after one thing. Unfortunately… you’ve ruined my Sunday afternoon because everything is in Dutch (?) haha. I speak a couple of languages but Dutch ain’t one of them. Why did you decide to start the blog… about dating? Vent your frustrations? I could use google translate but I’d rather hear from you.
    BTW this whole thing is a major red flag 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *